Go to Top

La llegenda

 

Aquesta llegenda explicarà als més joves el procés que va conduir a Humans i gossos a viure en una simbiosi perfecta; raó per la qual aquests animals es van convertir en els nostres auxiliars imprescindibles, i per les quals els gossos ens veuen com el seu cap i senyor qui han d’obeir cegament.

Un grup de nens estava jugant en el moment en què un ós ferotge els va descobrir. Va començar a rondar pels seus voltants sense ells adonar-se’n, mentre els adults es dedicaven a recollir plantes i fruits silvestres, o a tenir cura dels animals. Altres treballaven en l’adobat de les pells i en l’elaboració de iogurts i formatges.

Quan els nens van percebre la proximitat de la fera no va haver-hi temps de demanar ajuda. Una nena va intentar defensar-los amb una llança, infructuosament.

En sentir els seus crits els pastors van acudir, però quan ja era massa tard per socórrer-los, va sorgir d’entre unes mates el gos amic que es va enfrontar a l’ós i va aconseguir espantar-lo.

El gos es va quedar a viure amb aquella família, acompanyant els pastors en els seus treballs i cuidant als Humans del perill dels animals salvatges.

Tots estem acostumats a veure gossos molossos. Són gegants bonassos que es distingeixen per la seva gran paciència amb els nens. Podem veure per Internet moltes pel·lícules de nadons agafant un gos de cent quilos pel morro, ficant les seves mans en les seves gargamelles o tirant de les seves orelles, mentre el sofert gos se sotmet a tota mena de jocs. Com a màxim, traurà la seva gegantina llengua i deixarà al nen banyat en baves amb una afectuosa llepada. Quan es cansi d’aguantar les seves malifetes, grunyirà i se n’anirà.

Ens costa imaginar a aquest mateix gos defensant el nen, o les ovelles i vaques. Aquest animal de caminar lent i mandrós, dotat d’un collar de punxes acerades, es transfigura en una temible fera capaç de matar un llop d’una mossegada o enfrontar-se a un ós gegantí i guanyar-lo.

Al Segle XXI va començar a afavorir-se la regeneració dels espais naturals; i óssos i llops s’han multiplicat. Per aquesta raó, les autoritats estan ensinistrant a gossos molossos i repartint-los d’entre els pastors, perquè protegeixin els seus ramats, la seva veritable missió.